Anderstalige nieuwkomers met businessidee krijgen hulp van studenten internationaal ondernemen

© stad Antwerpen | beeld: Ana Izamska
© stad Antwerpen | beeld: Ana Izamska

In het kader van hun opleiding internationaal ondernemen vormden 6 studenten van Karel de Grote Hogeschool de voorbije anderhalve maand een duo met anderstalige nieuwkomers met een businessidee of die pas een zaak gestart waren. Tijdens dit proefproject zorgden de studenten voor antwoorden op concrete vragen in de taal van de nieuwkomers en gaven ze coaching en tips om professioneel te ondernemen. Zo bekijkt een van de duo’s nu hoe ze samen een kledinglijn kunnen opstarten; bij een ander duo hielp de studente de ondernemer in spe bij zijn ambities richting e-commerce. Op basis van het succes van het proefproject gaat in september een 20-tal nieuwe duo’s student/kandidaat-ondernemer van start.

Om meer mensen aan het werk te krijgen, kiezen stad Antwerpen en VDAB voor een coherente en inclusieve aanpak van uitdagingen op de arbeidsmarkt. Dit kan onder meer door in te zetten op ondernemen: nieuwe ondernemingen zorgen niet alleen voor extra werkgelegenheid, maar zijn bovendien een interessante piste voor werkzoekenden die moeilijk via het reguliere circuit aan werk geraken. De verschillende initiatieven om kandidaat-ondernemers te begeleiden worden meestal enkel in het Nederlands aangeboden, waardoor een aanzienlijk deel van de nieuwkomers er geen gebruik van kan maken. Om hierop een antwoord te bieden, hebben de stad en VDAB samen met Karel de Grote Hogeschool een proefproject opgezet.

6 studenten internationaal ondernemen werden gematcht met hetzelfde aantal anderstalige nieuwkomers met een businessidee of met een vraag om hun pas gestarte zaak te professionaliseren. Deze 6 duo’s student/kandidaat-ondernemer gingen aan de slag in een taal die ze beiden goed beheersen. Tijdens de coaching die gespreid werd over 40 uur kwamen concrete vragen rond ondernemen aan bod. Aan het einde moesten de deelnemers zicht hebben op hun slaagkansen alsook op de verschillende instanties waar ze met vragen terechtkunnen.

Ter voorbereiding kregen de studenten een opleiding met tips en praktische handvatten om de nieuwkomers individueel te begeleiden en te coachen, met ook aandacht voor culturele aspecten.

Ibrahim Baaj (35) is een ondernemende nieuwkomer uit Syrië, die sinds 2019 in België woont. Hij wil graag een eigen zaak beginnen om e-bikes en e-scooters online te verkopen. Als deelnemer in het proefproject werd hij door de stad en VDAB gelinkt aan Kelly Bantu (25), een student internationaal ondernemen aan Karel de Grote Hogeschool die zelf 2 cosmeticabedrijven heeft. “Het was heel fijn om Kelly als mentor te hebben”, zegt Ibrahim. “Ze hielp me met alle vragen die ik had, met name over juridische zaken zoals minimale kwaliteitsvereisten en retourbeleid. Samen met haar heb ik beslist eerst voor een lokaal e-businessbedrijf te werken en er ervaring op te doen, om binnen de 2 jaar wel mijn eigen onderneming actief in de hele Benelux op te starten.” Kelly vult aan: “Het was echt een plezier om met Ibrahim samen te werken. Zo heb ik niet enkel bijgeleerd over mentorschap en culturele verschillen, maar heeft hij mij bijvoorbeeld ook heel bruikbare inzichten bijgebracht over online-verkoop. Hij kan op mijn steun blijven rekenen bij het waarmaken van zijn dromen als ondernemer.”

In september wordt het project uitgebreid en wordt een 20-tal anderstalige nieuwkomers met vragen rond ondernemen begeleid door studenten. Wie interesse heeft om aan deze of een volgende editie deel te nemen, kan mailen naar work@antwerpen.be.

De info over het project is ook online te vinden op www.ondernemeninantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

EINDE PERSBERICHT

Meer info over dit persbericht: ​
Stad Antwerpen: Magalie Verstraelen, woordvoerder schepen Claude Marinower, tel. 0487 67 87 03, magalie.verstraelen@antwerpen.be
VDAB: Sandra Van Loo, provinciaal woordvoerder, tel. 0474 27 00 69, sandra.vanloo@vdab.be
Karel de Grote Hogeschool: Inge Lories, persmedewerker, tel. 0474 86 28 06, inge.lories@kdg.be

Verantwoordelijke schepen: Claude Marinower, schepen voor werk en economie

De pers vindt enkele foto’s van Ibrahim Baaj (anderstalige nieuwkomer uit Syrië) en zijn mentor Kelly Bantu (student internationaal ondernemen aan Karel de Grote Hogeschool) op de ftp-server van de stad: https://pers.antwerpen.be (in de map ‘Mentorproject_stad_VDAB_KdG’):
copyright foto’s: © stad Antwerpen | beeld: Ana Izamska
gebruikersnaam: ftp_pers
wachtwoord: Cailliau1990
Let op: de link, de gebruikersnaam en het wachtwoord zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers en mogen niet worden doorgegeven aan derden.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ondernemen in Antwerpen

ANTWERPEN IS OPEN VOOR BUSINESS

Als metropool op mensenmaat biedt Antwerpen een wereld vol mogelijkheden. Gelegen in het hart van Europa is het de trotse thuisbasis van de op een na grootste haven en de belangrijkste chemische cluster van het continent. Antwerpen is bovendien de wereldhoofdstad van de diamanthandel en de populairste winkelstad van het land. Vandaag zet de stad extra in op digitale innovatie, circulariteit, creativiteit en gezondheid als pijlers voor haar toekomstige economie. Internationaal en levendig? Check. Innovatief en creatief? Check. Gastvrij en multicultureel? Check. Antwerpen heeft het allemaal.