Antwerpen haalt 59 % meer buitenlandse investeringen binnen én is runner-up in ranking voor strategisch vestigingsbeleid

Antwerpen haalt 59 % meer buitenlandse investeringen binnen én is runner-up in ranking voor strategisch vestigingsbeleid

Antwerpen is runner-up in de categorie ‘strategie om buitenlandse investeringen aan te trekken’ in de prestigieuze ‘European Cities and Regions of the Future 2024/25’-rankings van fDi Intelligence. De stad haalde niet alleen een uitstekende score op vlak van strategie, ook het aangekondigde buitenlands investeringsbedrag steeg met 59 % in 2023. De stad bewijst zich zo opnieuw als de economische motor van Vlaanderen.

Tweede plaats bij steden tot twee miljoen inwoners

Antwerpen presteerde uitzonderlijk en scoorde bovengemiddeld en behaalde op die manier een mooie tweede plaats in de categorie ‘strategy’ bij de grote steden tot twee miljoen inwoners in de jaarlijkse rankings van fDi Intelligence, het kenniscentrum van de Britse businesskrant Financial Times. De algemene prestatie van Antwerpen liet een opmerkelijke verbetering zien. De stad steeg van de vierde plaats in 2023 naar een indrukwekkende tweede plaats in 2024. De resultaten weerspiegelen de inzet van de stad voor economische groei en strategische ontwikkeling. Daarnaast haalt Antwerpen nog drie plaatsen in de top tien in de fDi-rankings in de categorieën ‘overall’, ‘economic potential’ en ‘connectivity’. 

Succesvolle strategische aanpak

De sleutel tot het succes van Antwerpen ligt in haar positionering als een wereldhavenstad met een unieke chemische cluster en in haar positionering als innovatieve krachtpatser. De stad investeerde de jongste tien jaar fors in de ontwikkeling van ecosystemen en innovatiehubs, waar start-ups, scale-ups en gevestigde bedrijven samenwerken aan baanbrekende oplossingen. Antwerpen versterkt haar onderscheidend vermogen in vier sleuteldomeinen:  duurzame chemie, energietransitie en waterstof, technologische innovatie voor haven, industrie en mobiliteit, en innovatie in gezondheid. Illustratief is bijvoorbeeld de vestiging van het Franse Fairbrics en het Britse Aquature in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie, en de komst van de Amerikaanse pioneer PureCycle Technologies die een recyclagefabriek voor polypropyleen bouwt in het NextGen District.

59 % meer investeringen

De succesvolle strategie van Antwerpen werpt duidelijk zijn vruchten af. In 2023 stroomden er 50 nieuwe investeringsprojecten binnen, goed voor een totaalbedrag van 1,93 miljard euro. Dit is een stijging van het aangekondigde investeringsbedrag met maar liefst 59 % ten opzichte van 2022. De investeringen creëerden bovendien 629 nieuwe jobs, een toename van 19 %.

Schepen voor economie, innovatie en industrie Erica Caluwaerts: "Doorheen de geschiedenis heeft de stad Antwerpen het belang van innovatie erkend om haar economische relevantie te behouden. Nieuwe technologieën en nieuwe industrieën hebben altijd hun weg gevonden naar Antwerpen, wat geleid heeft tot de grootste petrochemische cluster in Europa. De stad scoort op het vlak van economisch potentieel en connectiviteit en staat in de top tien van meest veelbelovende investeringsbestemmingen in heel Europa. We zijn dan ook zeer vereerd met het behalen van de tweede plaats in de categorie 'strategy large cities’.”

Lees hier meer over innovatie en ondernemen in Antwerpen.

Meer info over hubs in Antwerpen: BlueApp, BlueChem, Blue Gate Antwerp, BlueHealth Innovation Center, Dunden, NextGen District, The Beacon.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Jill Cools Woordvoerder schepen Erica Caluwaerts

Headerbeeld: © Sigrid Spinnox.

 

Over Ondernemen in Antwerpen

ANTWERPEN IS OPEN VOOR BUSINESS

Als metropool op mensenmaat biedt Antwerpen een wereld vol mogelijkheden. Gelegen in het hart van Europa is het de trotse thuisbasis van de op een na grootste haven en de belangrijkste chemische cluster van het continent. Antwerpen is bovendien de wereldhoofdstad van de diamanthandel en de populairste winkelstad van het land. Vandaag zet de stad extra in op digitale innovatie, circulariteit, creativiteit en gezondheid als pijlers voor haar toekomstige economie. Internationaal en levendig? Check. Innovatief en creatief? Check. Gastvrij en multicultureel? Check. Antwerpen heeft het allemaal.