Antwerpen telt grootste aantal start-ups in België

Uitgebreid ecosysteem voor start-ups en vele investeringen zorgen voor sterke cijfers en toppositie in rankings

Stad Antwerpen is nu één van de grootste start-up hubs van België, en legt trots een nieuw en positief rapport van Dealroom voor omtrent haar ecosysteem voor start-ups. Dat ecosysteem bestaat uit een uitgebreid en kwalitatief sterk ondersteuningsnetwerk van trajecten, innovatiehubs en (pre-)incubators. De stad verzamelde nu cijfermateriaal via Dealroom, om zo de stijgende evolutie weer te geven die dat ecosysteem volop doormaakt. Sinds 2017 is er een stijging genoteerd van 127 % en staat de teller op 718 start-ups, met een huidige waarde van 2,5 miljard. De vele investeringen in Antwerpse start-ups vertalen zich dus ook in mooie groeicijfers.

Stijgende evolutie

Antwerpse start-ups haalden in totaal al 161 miljoen euro op, een verdrievoudiging van de kapitaalophalingen tegenover 2017. Enkele grote kapitaalrondes van Venly, Rombit en Nobi zorgden voor deze mooie cijfers. 

Schepen voor economie, industrie en innovatie Erica Caluwaerts: “Het is geweldig om schepen te zijn van een stad waar zo’n cijfers worden voorgelegd. We stimuleren dat ondernemersklimaat als stad heel erg, met allerlei projecten, calls voor innovatie, steun voor start-ups. ​ Maar het is de drive van de ondernemers, en zijn werknemers die van Antwerpen een economisch succesverhaal maken."

Health innovatiecluster

Health, de nieuwe innovatiecluster van stad Antwerpen, heeft sinds 2017 de meeste fondsen opgehaald met een totaal van 106 miljoen euro. Dit kan gelinkt worden aan de pandemiebestrijding via Vaccinopolis, waar Antwerpen hard op inzet, en het Bluehealth Innovation Center.

Duurzame stad

Maar liefst 33 % van de Vlaamse zogenaamde impact start-ups, ondernemingen die zich inzetten voor sustainable development goals, zijn in Antwerpen gevestigd.

In totaal zijn er zo 18 duurzame start-ups in Antwerpen, met een totale waarde van 170 miljoen euro. Een groot deel van die sustainable start-ups richt zich op energievraagstukken, gevolgd door gezondheid, voeding en tenslotte vastgoed.

Innovatieve business stad

Als innovatieve business stad met internationale ambities zet Antwerpen hoofdzakelijk in op innovatie in de digitale, circulaire en gezondheidseconomie. Voor elk van deze drie innovatieclusters heeft de stad een ecosysteem van hubs (waaronder The Beacon, BlueChem en BlueHealth Innovation Center), bedrijven, kennisinstellingen en overheden uitgebouwd dat verder wordt ontwikkeld.

Dat ecosysteem is, zoals ook blijkt uit de cijfers, in vergelijking met andere steden aan een steile opmars bezig. Door de doorgedreven en kwalitatieve ondersteuning die de stad biedt aan haar ondernemers, blijft haar populariteit stijgen.

Opmars binnen internationale rankings

Als toonaangevende Belgische stad is Antwerpen duidelijk bezig aan een opmars binnen internationale rankings. 

Volgens fDi magazine is Antwerpen onder de middelgrote steden de 6de meest ondernemersvriendelijke stad in Europa. Hiermee staat de stad voor op steden als Rotterdam, Glasgow en Hamburg. 

Volgens Arcadis, Global Sustainability Index, staat Antwerpen voor de inzet op duurzaamheid op een mooie 27ste plaats, voor Singapore, Geneve en Barcelona. 

Voor wat betreft duurzame mode is Antwerpen zelfs 2de in Europa, volgens een onderzoek van Reebok.

Erica Caluwaerts

Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken

Copyright headerbeeld: BlueChem

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ondernemen in Antwerpen

ANTWERPEN IS OPEN VOOR BUSINESS

Als metropool op mensenmaat biedt Antwerpen een wereld vol mogelijkheden. Gelegen in het hart van Europa is het de trotse thuisbasis van de op een na grootste haven en de belangrijkste chemische cluster van het continent. Antwerpen is bovendien de wereldhoofdstad van de diamanthandel en de populairste winkelstad van het land. Vandaag zet de stad extra in op digitale innovatie, circulariteit, creativiteit en gezondheid als pijlers voor haar toekomstige economie. Internationaal en levendig? Check. Innovatief en creatief? Check. Gastvrij en multicultureel? Check. Antwerpen heeft het allemaal.