Horeca-opleiding ‘Hospitality Heroes’ moet 40 Antwerpse werkzoekenden aan job helpen

Om het personeelstekort in de Antwerpse horeca aan te pakken, organiseren stad Antwerpen, VDAB en vormingsorganisatie Horeca Forma 4 horeca-opleidingen. Vandaag maakten meer dan 100 werkzoekenden kennis met de opleidingen ‘Hospitality Heroes’: afwastechnieken, zaalmedewerker, medewerker kamerdienst en keukenmedewerker. Om de opleiding zaalmedewerker toegankelijker te maken is er voor het eerst ook een lespakket in het Engels met ondersteuning in het Nederlands.

De horecasector in de stad Antwerpen werft aan. Vorige maand waren er in deze sector 3 keer meer nieuwe vacatures dan een jaar geleden, en ging het van 45 naar 147 nieuwe vacatures. Algemeen wordt aangenomen dat deze aantallen een onderschatting zijn: niet alle werkgevers melden hun vacatures bij VDAB. Tijdens de coronacrisis zocht ervaren horecapersoneel een andere job, met een duidelijke uitstroom en veel openstaande vacatures tot gevolg. Eind januari werden er in de stad Antwerpen 350 openstaande vacatures geteld voor horecapersoneel.

Stad Antwerpen, VDAB en Horeca Forma - de vormingsorganisatie van de sociale sectorpartners ABVV, ACV, Comeos en Horeca Vlaanderen - bieden dit voorjaar 4 korte en intensieve horeca-opleidingen aan. Deze opleidingen zijn enerzijds bestemd voor werkzoekenden zoals mensen met een leefloon, in ziekteverzekering of op brugpensioen, en anderzijds voor anderstaligen, jongeren en nieuwkomers met een lopende asielaanvraag.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Antwerpen is een levendige stad met een rijk horeca-aanbod en veel getalenteerde inwoners. Met een opleidingspakket op maat van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, brengen we horeca en talent samen. Een aanpak die duidelijk loont: gemiddeld 70% van de cursisten vindt werk.”

In totaal zijn er 40 plaatsen voor de opleidingen afwastechnieken, medewerker kamerdienst, keukenmedewerker en zaalmedewerker. De opleidingen zijn op maat van werkzoekenden die een beperkte kennis van het Nederlands of basiskennis Engels hebben. De opleiding zaalmedewerker wordt voor het eerst in het Engels gegeven, met taalcoaching in het Nederlands tijdens de praktijkvakken.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB Antwerpen: ”Kennis of ervaring missen, het mag niemand tegenhouden om te kiezen voor een job. Zelfs een beperkte taalkennis mag geen struikelblok zijn om werk te vinden. Daarom is het aanbod van de opleiding extra breed: behalve specifieke horecavaardigheden krijgen cursisten tijdens de praktijklessen ook een intensief taalbad Nederlands. Wie start met de opleiding zaalmedewerker in het Engels, zal afstuderen met een grondige taalkennis en stevige werkervaring.”

Erica Caluwaerts, schepen voor werk: "Werk versterkt. Antwerpen telde vorige maand 29.061 werkzoekenden zonder werk, waarvan de helft kortgeschoold. Daarnaast zien we een groot aantal openstaande vacatures, specifiek in de horeca. ‘Hospitality Heroes’ is dus een van de stappen die we nemen om de mismatch op de arbeidsmarkt weg te werken. Alle succes aan de kandidaten.”

De opleidingen van de Antwerpse editie van dit Vlaamse project starten in maart, om af te sluiten met een stage in juli. Vandaag maakten ruim 100 kandidaten in hotel Hampton by Hilton Antwerp Central Station kennis met de opleidingen via verschillende workshops: groenten snijden, bedden opmaken, afwassen, mensen ontvangen, … Zo kon elk van hen in een professionele omgeving ontdekken welke opleiding het best bij hem/haar past.

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma Vlaanderen: “Het succes van ‘Hospitality Heroes’ in Antwerpen ligt in de nauwe samenwerking met de partners, maar vooral ook met de toeleiders. In een krappe arbeidsmarkt bewijzen we zo dat er heel wat talenten zijn onder de inactieven en de nieuwkomers die maar al te graag in onze fantastische horecasector aan de slag gaan. Met het Antwerpse succes hopen we ook andere steden te inspireren voor deze laagdrempelige opleidingen.”

​Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits: “Door de coronamaatregelen waarbij een deel van het personeel andere oorden heeft opzocht én de toenemende arbeidskrapte, is het voor zaakvoerders van cafés, restaurants en hotels niet eenvoudig om personeel te vinden. Met de sector en VDAB hebben we daarom een actieplan opgesteld om via een bijkomend opleidingsaanbod meer vacatures ingevuld te krijgen. Mensen, met of zonder ervaring, kunnen zo zelf ontdekken wat een job in de horeca voor hen kan betekenen en via een verkort traject de nodige vaardigheden aanleren. ‘Hospitality Heroes’ speelt hierop in door laagdrempelig elk talent kansen te geven om een mooie loopbaan binnen de horeca uit te bouwen.”

De pers vindt in dit document ook het recentste cijfermateriaal over vacatures en tewerkstelling in de Antwerpse horecasector:

Cijfers horecasector stad Antwerpen januari 2022 Cijfers_horecasector_stad_Antwerpen_januari_2022.pdf - 226 KB

In de mediagalerij vindt de pers ook een groepsfoto en enkele sfeerbeelden gemaakt op de kennismakingsdag van de horeca-opleidingen ‘Hospitality Heroes’. Copyright: Amadeo Truzzu. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Tom Meeuws Schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu en eredienst | Voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten
Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Karl Apers Woordvoerder schepen Tom Meeuws
Sandra Van Loo Communicatieverantwoordelijke VDAB provincie Antwerpen
Robin Vanderelst Directeur Horeca Forma Vlaanderen
Story image

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Ondernemen in Antwerpen

ANTWERPEN IS OPEN VOOR BUSINESS

Als metropool op mensenmaat biedt Antwerpen een wereld vol mogelijkheden. Gelegen in het hart van Europa is het de trotse thuisbasis van de op een na grootste haven en de belangrijkste chemische cluster van het continent. Antwerpen is bovendien de wereldhoofdstad van de diamanthandel en de populairste winkelstad van het land. Vandaag zet de stad extra in op digitale innovatie, circulariteit, creativiteit en gezondheid als pijlers voor haar toekomstige economie. Internationaal en levendig? Check. Innovatief en creatief? Check. Gastvrij en multicultureel? Check. Antwerpen heeft het allemaal.