Stad lanceert nieuw horecaplan 

Stad lanceert nieuw horecaplan 

Het nieuwe horecabeleidsplan van stad Antwerpen telt drie krachtlijnen waarmee de stad restaurants en cafés op lange termijn wil versterken en haar positie als horecastad wil behouden. De stad werkte hiervoor nauw samen met de sector. Het nieuwe horecaplan focust vanaf 2023 vooral op transparantie (gelijk speelveld), ondersteunt vitale horeca en moedigt kruisbestuiving aan.  

Stad Antwerpen onderzocht samen met de sector wat horecaondernemers nodig hebben om succesvol te kunnen ondernemen in een stad als Antwerpen. Op basis van dit onderzoek werden er drie beleidsprioriteiten gedefinieerd: de stad zet het gelijke speelveld in de kijker met duidelijke regelgeving, geeft vitale horeca alle kansen en moedigt samenwerking aan. 

Koen Kennis, schepen voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie: “De verlaten straten en pleinen tijdens de covidcrisis maakten ons duidelijk hoe belangrijk de horeca is voor het leven in de stad, de sociale cohesie, de aantrekkingskracht van Antwerpen als reisbestemming… Daarom stelt de stad zich in het horecabeleid op als supporter van de horecasector en willen we de sector langdurig versterken.”  

De stad vertaalde haar visie in twintig acties en beleidsvoorstellen om restaurants en cafés in Antwerpen te versterken. Enkele highlights waar vanaf 2023 op wordt ingezet: de mogelijkheden voor winterterrassen onderzoeken, ondernemers inspireren bij het zoeken van een locatie, Antwerpen als horecastad promoten, de fierheid voor nachthoreca uitdragen en netwerkkansen aan ondernemers bieden. 

Grootste Vlaamse horecastad

Stad Antwerpen is dé grootste horecastad van Vlaanderen, met meer dan 3500 horecaondernemingen en ruim 8000 arbeidsplaatsen. De maatschappelijke en economische bijdrage van deze sector is niet te onderschatten.  

Davy Brocatus, Horeca Antwerpen: "Horeca Antwerpen is blij dat stad Antwerpen horeca (opnieuw) de aandacht geeft die het verdient. Dit horecabeleidsplan schept een herwerkt kader voor een kwalitatief en divers horeca-aanbod. Het horecalandschap in al zijn facetten was, is en blijft zo een vaste waarde én troef voor de mooiste (culinaire) stad van Vlaanderen." 
Gert Laurijssen, Foodservice Alliance: “Antwerpen zet met dit horecabeleidsplan een heldere visie neer. Er wordt vooruitgedacht om van de ‘Koekestad’ een warme belevings- en ontmoetingsplek te maken. Een stad die oog heeft voor bezoekers en ruimte geeft aan ondernemers die willen groeien. Met dit plan zal Antwerpen zich de komende jaren verder op de kaart kunnen zetten als hotspot voor gastronomie en gastvrijheid.”   

Meer info over het horecabeleidsplan vind je hier.  

Of download het volledige horecabeleidsplan.  

Copyright headerbeeld: Frederik Beyens

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

 

 

 

Over Ondernemen in Antwerpen

ANTWERPEN IS OPEN VOOR BUSINESS

Als metropool op mensenmaat biedt Antwerpen een wereld vol mogelijkheden. Gelegen in het hart van Europa is het de trotse thuisbasis van de op een na grootste haven en de belangrijkste chemische cluster van het continent. Antwerpen is bovendien de wereldhoofdstad van de diamanthandel en de populairste winkelstad van het land. Vandaag zet de stad extra in op digitale innovatie, circulariteit, creativiteit en gezondheid als pijlers voor haar toekomstige economie. Internationaal en levendig? Check. Innovatief en creatief? Check. Gastvrij en multicultureel? Check. Antwerpen heeft het allemaal.