Stad steunt Tim Van Steenbergen bij opstart modeatelier voor lokale productie

Stad Antwerpen kent een steun toe van 50.000 euro aan RE Antwerp voor de opstart van een confectieatelier. Dit project zorgt voor lokale modeproductie, een doelstelling uit het modeactieplan van de stad. Vluchtelingen met ervaring in de textielsector kunnen er aan het werk. RE Antwerp biedt deze nieuwkomers de kans om hun expertise uit te breiden naar high-end fashion, want dit atelier wordt opgezet onder de creatieve leiding van ontwerper Tim Van Steenbergen.

Antwerpen heeft een bijzondere status in de internationale modewereld. Om die status – ‘Wie mode zegt, zegt Antwerpen’ – te behouden, werkt de stad op basis van een strategisch modeplan concrete acties uit om haar sterktes als modestad te behouden én ook groeiopportuniteiten te benutten. De financiële steun van 50.000 euro aan RE Antwerp kadert in die visie van de stad om modeondernemers te stimuleren bij de opstart van een modeproject dat doelstellingen van het modeactieplan verwezenlijkt.

Erica Caluwaerts, schepen voor onder andere economie, werk en innovatie: "Als modestad bij uitstek is het belangrijk dat Antwerpen nieuwe out of the box modeprojecten blijft lanceren. RE Antwerp stimuleert lokale modeproductie, hecht grote waarde aan duurzaamheid van materialen én zoekt een antwoord op de grote vraag uit de sector naar profielen met de vereiste kennis en expertise voor kleinschalige high-end fashionproductie.”

RE Antwerp: lokaal, duurzaam en expertise

RE Antwerp is een concept van ontwerper Tim Van Steenbergen, een referentie in de Antwerpse en Belgische mode, en Knack Weekend-hoofdredacteur Ruth Goossens. Het idee is ontstaan vanuit een grote liefde voor mode, maar met het besef dat de modesector nefast is voor mens en planeet. Met RE Antwerp willen de initiatiefnemers het klassieke modesysteem veranderen en focussen op duurzaamheid, circulariteit en verantwoord ondernemen, zonder in te boeten op kwaliteit en stijl.

Die verandering gebeurt met de opstart van een atelier waar nieuwkomers en vluchtelingen hun kennis en expertise in confectie uit het thuisland kunnen inzetten. Ze zullen er samen collecties uitwerken onder leiding van Tim Van Steenbergen. Zo verwerven ze extra skills, competenties en ervaring die nodig zijn voor high-end fashionproductie. Hun verruimde expertise is net die ervaring waar grote vraag naar is in die kleinschalige high-end productie van prototyping.

Voor deze collecties gaat Tim Van Steenbergen aan de slag met reststoffen en kledingoverschotten van Belgische merken en Antwerpse ontwerpers. Zo wordt niet alleen de ecologische voetafdruk beperkt, het is eveneens een manier om de nieuwkomers in contact te brengen met creatieve bedrijven en zo bij te dragen aan hun toekomst op de arbeidsmarkt.

De ervaring van de nieuwkomers en vluchtelingen op vlak van textiel wordt gecombineerd met de technische kennis en creativiteit van Tim Van Steenbergen om samen modecollecties te creëren. RE Antwerp is onderdeel van GATAM vzw, de vzw waar ook restaurant Instroom van Seppe Nobels onder valt, een gelijkaardig project in de horeca.

Testfase

Met de steun van stad Antwerpen gaat RE Antwerp vandaag van start met de testfase van het atelier. De werking wordt opgestart in Circuit op Nieuw Zuid om te bekijken hoe het maakproces het best wordt georganiseerd. De modecollecties die er geproduceerd worden – in een beperkte oplage – worden vormgegeven door en dankzij de ontmoeting tussen de nieuwkomers, de grondstoffen waarmee gewerkt kan worden en de creatieve visie van Tim Van Steenbergen. Wie een kledingstuk koopt, krijgt er het persoonlijke verhaal van de maker bij. Op die manier wil RE Antwerp van mode iets verbindends maken. Kleding om te koesteren, niet om te consumeren.

Meer informatie volgt in het najaar van 2023.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Jeremy Stefens Kabinetschef schepen Erica Caluwaerts

 

 

 

 

 

 

Over Ondernemen in Antwerpen

ANTWERPEN IS OPEN VOOR BUSINESS

Als metropool op mensenmaat biedt Antwerpen een wereld vol mogelijkheden. Gelegen in het hart van Europa is het de trotse thuisbasis van de op een na grootste haven en de belangrijkste chemische cluster van het continent. Antwerpen is bovendien de wereldhoofdstad van de diamanthandel en de populairste winkelstad van het land. Vandaag zet de stad extra in op digitale innovatie, circulariteit, creativiteit en gezondheid als pijlers voor haar toekomstige economie. Internationaal en levendig? Check. Innovatief en creatief? Check. Gastvrij en multicultureel? Check. Antwerpen heeft het allemaal.