Veelkleurige kunstinstallatie voor Herentalsebaan

30/10/2021

Op de Herentalsebaan in Deurne-Zuid werd vandaag een kunstinstallatie in het winkelgedeelte van de straat ingehuldigd. Als sluitstuk van de recente heraanleg zetten stad, district en handelaars zowel het diverse karakter van de winkelstraat als de veelzijdigheid van de buurt in de kijker.

Kunstenaar Maarten Schaubroeck liet zich inspireren door de diversiteit en de kleuren die hij zag in de straat. Hij vertaalde dit in een aantal stalen constructies en muurschilderingen. De muurschilderingen bestaan uit tientallen gekleurde vlakken. Ze staan voor de veelzijdigheid van de buurt en benadrukken het feit dat iedereen er welkom is. De kunstinstallatie als geheel straalt vrolijkheid, creativiteit, diversiteit, eenheid, dynamiek, kleur en kracht uit.

Stalen constructies en muurschilderingen als verwelkoming

De stalen constructies en de muurschilderingen bevinden zich op de parkings De Keteleer en Elite in het winkelgedeelte van de Herentalsebaan, en zijn goed zichtbaar voor iedereen die passeert. De constructies werden uitgevoerd in gegalvaniseerd staal dat nadien een kleurlak kreeg. Daardoor zijn ze heel sterk, duurzaam en weersbestendig. Het thema van de gekleurde vlakken kan ook gebruikt worden in verdere communicatie over de winkelstraat.

Koen Kennis, schepen voor middenstand: “De Herentalsebaan is het economische hart van Deurne-Zuid. Sinds de heraanleg is de leegstand er met maar liefst 30% gedaald. Er zijn heel wat nieuwe handelszaken bijgekomen, waardoor met name het aanbod op vlak van horeca, persoonsverzorging en voeding is gestegen. Veel succes aan de handelaars op de Herentalsebaan!”
Tjerk Sekeris, districtsburgemeester Deurne: “De kunstenaar heeft zich laten inspireren door wat hij hier voelde en is erin geslaagd om dit in beelden samen te vatten. De enorme diversiteit van het kunstwerk kan je trouwens letterlijk proeven bij enkele nieuwe horecazaken. En ook voor dit project konden we nauw samenwerken met de lokale middenstand. Zij zijn er weer in geslaagd om deze nieuwigheid niet zomaar te ondergaan, maar te omarmen en aan te grijpen om hún winkelstraat te promoten. Deze inspanningen tonen nog maar eens de dynamiek die leeft op de Herentalsebaan.”

Afronding heraanleg belangrijkste winkelstraat Deurne-Zuid

De Herentalsebaan is de belangrijkste winkelstraat in Deurne-Zuid. In 2018 werd de straat van gevel tot gevel volledig vernieuwd. Door de heraanleg kreeg het winkelgedeelte van de straat een kwaliteitsvolle uitstraling. Als sluitstuk van de heraanleg werd nu de veelkleurige kunstinstallatie geplaatst om de identiteit van de winkelstraat te benadrukken.

Ernst Greeve, voorzitter stuurgroep Herentalsebaan: “Als handelaars hebben we de handen in elkaar geslagen om van de heraanleg mee een positief verhaal te maken. We hebben op verschillende momenten de aandacht van klanten en passanten getrokken met ludieke acties en deden dat voor dit geslaagde kunstproject opnieuw met een wedstrijd. De kunstwerken vormen de kers op de taart en verbeelden op een toepasselijke manier de kracht van de Herentalsebaan als winkelhart van Deurne-Zuid.”
© Jan Dirckx
© Jan Dirckx
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Tjerk Sekeris Districtsburgemeester Deurne
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

 

Over Ondernemen in Antwerpen

ANTWERPEN IS OPEN VOOR BUSINESS

Als metropool op mensenmaat biedt Antwerpen een wereld vol mogelijkheden. Gelegen in het hart van Europa is het de trotse thuisbasis van de op een na grootste haven en de belangrijkste chemische cluster van het continent. Antwerpen is bovendien de wereldhoofdstad van de diamanthandel en de populairste winkelstad van het land. Vandaag zet de stad extra in op digitale innovatie, circulariteit, creativiteit en gezondheid als pijlers voor haar toekomstige economie. Internationaal en levendig? Check. Innovatief en creatief? Check. Gastvrij en multicultureel? Check. Antwerpen heeft het allemaal.